Naar inhoud

Kopen via erfpacht.

Kopen via een erfpacht betekent dat je voor een lange periode het zakelijk recht krijgt van de grond en de woning om deze te gebruiken alsof het jouw eigendom is. Na de erfpacht gaan de grond en de woning, terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Je koopt met andere woorden niet de grond en de woning, maar je betaalt wel voor het recht deze voor een lange periode te gebruiken. Je betaalt een eenmalige instapvergoeding (instapcanon), en een jaarlijkse vergoeding (jaarlijkse erfpachtcanon), die afhankelijk zijn van de waarde van de grond. Je hoeft dus geen zware hypotheek af te sluiten. Bovendien is de jaarlijkse erfpachtcanon aftrekbaar in de personenbelasting. Ook de registratierechten zullen, ten opzichte van een normale verkoop, een stuk lager zijn. Wel ben je verplicht om binnen de 5 jaren de kluswoning volledig, op eigen kosten, te renoveren.

Onderstaand voorbeeld van een fictieve kluswoning toont je de berekening van de vergoedingen.


Instapcanon

De instapcanon is gebaseerd op de grondwaarde. Bij een volledige erfpacht bedraagt de instapcanon maximaal de helft van de geschatte grondwaarde. Voor de betaling van de instapcanon is het afsluiten van een hypothecaire lening toegestaan na akkoord van De Ideale Woning.

Jaarlijkse erfpachtcanon

Ook de jaarlijkse erfpachtvergoeding is gebaseerd op de grondwaarde. Bij een volledige erfpacht is de jaarlijkse vergoeding gelijk aan de waarde van de grond, verminderd met de instapcanon, gedeeld door de erfpachttermijn. De erfpachtcanon zal jaarlijks worden geïndexeerd.

 

Geschatte grondwaarde van de kluswoning op basis van het schattingsverslag

€ 70 000,00

Termijn van de erfpacht

70 jaar

Je betaalt:

 

-        eenmalige instapcanon (50% van de geschatte grondwaarde)

€ 35 000,00

-         jaarlijkse erfpachtcanon (geschatte grondwaarde - instapcanon,                      gedeeld door 70 jaar), jaarlijks geïndexeerd

€ 500,00


Na 70 jaar heb je zo een bedrag van circa € 75.000 betaald. Reken daarbij een renovatie van circa € 80.000, dan komt dit neer op een totale kostprijs van € 155.000.

Wens je meer informatie over een mogelijke aankoop via erfpacht? Klik dan hier, of neem contact op met jouw notaris die je graag vrijblijvend meer uitleg geeft over de voor- en nadelen van een aankoop via erfpacht.

Praktisch

huurboekhouding

Diksmuidelaan 276
2600 Berchem