Naar inhoud

Kopen via erfpacht.

Kopen via een erfpacht betekent dat u het zakelijk recht krijgt de grond en de woning, voor een periode van 70 tot 90 jaar te gebruiken alsof het uw eigendom is. Na de erfpacht gaan de grond en de woning, terug naar de oorspronkelijke eigenaar. U koopt met andere woorden niet de grond en de woning, maar u betaalt wel voor het recht deze voor een lange periode te gebruiken. U betaalt een eenmalige instapvergoeding (instapcanon), en een jaarlijkse vergoeding (jaarlijkse erfpachtcanon), die afhankelijk zijn van de waarde van de grond. U hoeft dus geen zware hypotheek af te sluiten. Bovendien is de jaarlijkse erfpachtcanon aftrekbaar in de personenbelasting. Ook de registratierechten zullen, ten opzichte van een normale verkoop, een stuk lager zijn. Wel bent u verplicht om binnen de 5 jaren de kluswoning volledig, op eigen kosten, te renoveren.

Onderstaand voorbeeld van een fictieve kluswoning toont u de berekening van de vergoedingen.

* Instapcanon

De instapcanon is gebaseerd op de grondwaarde. Bij een volledige erfpacht bedraagt de instapcanon maximaal de helft van de geschatte grondwaarde. Voor de betaling van de instapcanon is het afsluiten van een hypothecaire lening toegestaan na akkoord van De Ideale Woning.

* Jaarlijkse erfpachtcanon

Ook de jaarlijkse erfpachtvergoeding is gebaseerd op de grondwaarde. Bij een volledige erfpacht is de jaarlijkse vergoeding gelijk aan de waarde van de grond, verminderd met de instapcanon, gedeeld door de erfpachttermijn van 70 jaar. De erfpachtcanon zal jaarlijks worden geïndexeerd.

 

 

geschatte grondwaarde van de kluswoning op basis van het schattingsverslag

  € 70 000,00

U betaalt:

 

-          eenmalige instapcanon (50% van de geschatte grondwaarde)

  € 35 000,00

-          jaarlijkse erfpachtcanon (geschatte grondwaarde - instapcanon,                    gerekend aan 70 jaar), jaarlijks geïndexeerd

      € 500,00

 

Na 70 jaar heeft u zo een bedrag van circa € 75.000 betaald. Reken daarbij een renovatie van circa € 50.000, komt dit neer op een totale kostprijs van € 125.000. Huurt u voor diezelfde periode een sociale woning, aan een gemiddelde huurprijs van € 316? Dan heeft u na 70 jaar € 265.440 aan huurgelden betaald. Met de kluswoning spaart u zo op de lange termijn € 140.440 uit.

Wenst u meer informatie over een mogelijke aankoop via erfpacht? Klik dan hier, of neem contact op met uw notaris die u graag vrijblijvend meer uitleg geeft over de voor- en nadelen van een aankoop via erfpacht.

Praktisch

huurboekhouding

Diksmuidelaan 276
2600 Berchem