Naar inhoud

toewijzing van een woning

Vanuit DIW ontvangt u een brief of mail dat er bescheiden huurwoningen te huur staan.

U neemt contact op met DIW om te woning te bezichtigen. Indien u voldoet aan de toelatingsvoorwaarden volgens inkomen en eigendomsvoorwaarde kan u de woning huren (rekening houden met de toewijzingsregels), na het betalen van een waarborg.

 

Contract

Het huurcontract dat u afsluit is voor een periode van negen jaar, telkens verlengbaar voor een periode van drie jaar tegen dezelfde voorwaarden. Bij het huurcontract hoort ook een Info brochure nieuwe huurder . Dit document wordt samen met het contract ondertekend. De huurprijs wordt jaarlijks geïndexeerd.

 

Waarborg

De waarborg bedraagt twee maanden huur. Deze waarborg wordt geplaatst op een geblokkeerde rekening. Op het einde van de huurovereenkomst wordt de waarborg vrijgegeven na aftrek van eventuele kosten (zoals bijvoorbeeld de kosten voor de herstelling van de schade die is vastgesteld op de plaatsbeschrijving en die u niet hebt hersteld).

 

Brandverzekering met afstand van verhaal

Nieuwe huurders moeten zelf geen brandverzekering meer afsluiten om de huurdersaansprakelijkheid te dekken. DIW heeft een polis afgesloten die een clausule bevat van afstand van verhaal. Deze verzekering dekt niet de inboedel van de woning, u dient daarvoor nog een aparte verzekering af te sluiten. Deze verzekering verzekert bijvoorbeeld uw meubelen en toestellen. DIW raadt u ook aan om een familiale verzekering af te sluiten. Deze polis dekt ook risico’s die niet onder de brandverzekering vallen. Indien u bijvoorbeeld een waterschade veroorzaakt bij een (onder)buur, en uzelf daarbij geen schade heeft, dan zal uw brandpolis niet tussenkomen. De familiale polis dekt wel dit risico.

 

Plaatsbeschrijving

Voordat u de sleutels van uw nieuwe woning krijgt, wordt er een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt. Daarin wordt de staat van de woning vermeld zoals u ze betrekt. De plaatsbeschrijving is een gedetailleerde beschrijving van de woning. De plaatsbeschrijving biedt ook bescherming aan u als nieuwe huurder. De vermelde schade bij de plaatsbeschrijving kan dan later niet aan u worden toegeschreven.

 

Sleutels

Na de ondertekening van de tegensprekelijke plaatsbeschrijving geeft De Ideale Woning u de sleutels van de woning. In deze plaatsbeschrijving wordt vermeld hoeveel sleutels u krijgt. Bij verlies van uw sleutels, zowel voor een appartement als een woning, dient u zelf deze te laten bijmaken of het slot te veranderen. Indien u de sleutels verliest van de algemene inkomdeur van uw appartementsgebouw kan u deze, tegen betaling, bekomen bij De Ideale Woning.

Praktisch

verhuurdienst

Diksmuidelaan 276
2600 Berchem